Z6_HQ8A1O82K84G10ALSMEM8K0OL4
Z7_HQ8A1O82K84G10ALSMEM8K0OD4
История ОА - Ръководство Служебна информация Икономически дейности Програми Общински стратегии и планове Нормативни документи Обяви и съобщения
За нас

Община Петрич заема най-югозападната част на България и граничи с Гърция и Македония. Обхваща Петричката котловина, българските части на планините Беласица и Огражден и част от южен Пирин (обща площ 650 кв.км).

Община Петрич е активно балканско и европейско кръстовище между две морета - отстои на 90 км от Солунското пристанище на Бяло море, където България има неутрален сектор за търговски обмен по Средиземно море, и на 380 км от пристанището Вльора в Албания на Адриатическо море.

 

Разположен амфитеатрално в подножието на Беласица, градът открива красива гледка към планините Пирин, Огражден и Славянка. Градът е дал името на най-хубавите праскови, на най-сладките кестени и най-ароматното грозде. Актинидиите, корковият дъб, наровете и смокинята придават средиземноморски вид на пейзажа. Но по склоновете на околните планини безспорен господар е яворът. Минерални води с уникални лечебни свойства има при с. Марикостиново, с. Кромидово и в местността Рупите.

 

Петрич е наследил земята и името на трако-римското селище Петра – един от прочутите за времето си градове по поречието на Струма. Праисторическата могила при с. Топлоница, местността „Кожух” и други археологически находки имат принос за развитието и изследването на общоевропейската цивилизация.

 

Изпепелено от пожар през 6 век, селището въкръсва отново в подножието на Беласица. По времето на хан Пресиян (837г.) Петрич влиза в пределите на българската държава и оттогава историята е определила на града драматична съдба на преден пост срещу чуждите нашественици.

 

Забележителности

Рупите

Близо до Петрич се намира местността Рупите – свято място, скътано в пазвата на единствения съществувал някога в България вулкан Кожух. Навсякъде из кратера извират множество горещи минерални извори с високо съдържание на сяра, подходящи за провеждане на лечебни процедури, както и за производство на зелени водорасли. Част от него е обявена за защитена природна местност заради наличието на единствени за България ендемитни и реликтни растителни и животински видове. Мястото е прочуто със своята естествена концентрация на космическа енергия. Може би затова прочутата българска пророчица Ванга го е избрала за свой дом през последните години от живота си. Издигнатата от нея църква – „Света Петка” привлича поклонници от цяла България

 

Националният парк-музей “Самуилова крепост”

На няколко километра на запад от града, до с. Ключ е разположен Националният парк-музей “Самуилова крепост”, включен към 100-те национални туристически обекти. Там през 1014 година се е състояла трагичната за българите Беласишка битка. Тогава византийския император Василий II, наречен след нея Бългороубиец, заповядал да ослепят всичките 14000 пленени български войници, като според легендата на всеки 100 оставил по един зрящ с едното око, за да ги води.

 

Културен живот

Петрич се освобождава от турско робство през 1912 година. Година по-късно се превръща в убежище на хиляди българи, бежанци от Егейска и Вардарска Македония. Така старата културна традиция на града се смесва с душевността на пъстрата бежанска вълна, което превръща Петрич в уникално селище на македонски фолклор.

Никъде другаде няма да видите русалините и техните танци със саби, както и кукерите станчинари, шестващи в страховитите си маски по улиците на Петрич на 1-ви януари.

 

Петрич е град на талантливи поети и артисти, на самобитни празници и фестивали. Читалище „Братя Миладинови”, строено с доброволен труд, не затваря врати. Книжният фонд на библиотеката съдържа 108 767 тома литература, от които 74 000 са на свободен достъп, а останалите - в книгохранилище. В библиотеката има обособени четири отдела: читалня, заемна за възрастни, детски отдел и комплектуване. Обособена е и сбирка от редки и ценни книги с антикварна стойност. На сцената на големия театрален салон са изнасяли представления и концерти много известни български артисти, провеждат се местни, национални и международни музикални и танцови фестивали.  

 

Всяка година талантливи деца от страната и чужбина се състезават в международния детски фестивал „Изгряват звезди”, организиран от фондация „Сгушена звездица”.

Незабравима атмосфера се създава в града особено по време на празника на града Гергьовден и националния фестивал на старата градска песен.

 

Градски исторически музей - гр. Петрич

Създаден е като музейна сбирка през 1966 г, а по-късно е преобразуван в Исторически музей със следните отдели: “Археология”, “История” и “Етнография”. Притежава над 10 000 музейни експоната, изложени в постоянна експозиция и съхранявани във фондовете.